Karot
Beton; agrega, kum, çakıl, kırma taş kullanılarak oluşturulur. Bu malzemeleri ile onları yapıştıran çimento ve sudan oluşan zamanla sertleşip dayanım kazanan kompozit malzemedir. Beton birim ağırlıklarına göre atık maddeleri değerlendirerek veya yapı elemanından ses, ısı ve hafiflik özelliklerinin taşındığı durumlarda yapılan beton türüdür.
Basınç dayanımına göre ise üretildikleri yere göre, uygulandıkları yere göre belirlenen beton türü var. Ağır beton zararlı ışınlara karşı perde oluşturur, agregaları fazladır. Üretildikleri alana göre, dayanıklılıkları değişen, sertlikleri farlı olan betonların delme işlemi karot makinelerince yapılır. Karot makinelerinin uçları da betonun cinsine göre değişkenlik gösterir. Beton delme makineleri yani karot makineleri, beton, mermer, granit, kaya, fayans gibi alanlarda delme işlemi gerçekleştirir. Beton delme uygulaması karot makineleri ile uzun süredir kullanılmaya devam ediliyor. Karot makineleri, karot operatörleri tarafından ustalıkla ve dikkatli, hassas kullanılır.
Karot makineleri ile Q20 ile Q600 arasında beton delebiliyor. Yatayda ve dikeyde istenilen açıda 10 metre derinliğe kadar beton ve benzeri alanları delebiliyor. Baca, elektrik, su, doğalgaz gibi tesisat işlemlerinde, dar alanlarda kullanımı olan beton delme, kesme makineleri sessiz çalışır, titreşimi yoktur. Çevre kirliliği yaratmaz, çalışılan alanda tahribat yaratmaz.
Betonlarda yatay, dikey, düşey delme işlemi gerçekleştirilmesinin yanısıra günümüzde ise silindir şeklinde betonu düzgün, pürüzsüz bir şekilde delebilmekte. Kapı kesimleri, perde beton kesimleri, pencere ve merdivenler, kolon, kirişler, havalandırma boşlukları, asansör gibi alanlarda karot makineleriyle delme ve kesme işlemi yapılır. Revizyon projelerinde yanlış beton imalatlarından kaynaklanan sorunlar varsa veya beton sert zeminler üzerinde değişiklikler öngörülüyorsa beton kırma sistemleri sayesinde pratik ve ekonomik bir şekilde çözümlenir. Halatlı kesme işleminde ise derinlik çok yüksek değerlere ulaşılır.